สายไฟเยอรมัน

ตามลิสต์ด้านล่างคือ รายชื่อของสายไฟเยอรมันที่พอจะเห็นได้ทั่วๆไป ได้ตามเครื่องจักรกล หรืออุตสาหกรรมทั่วไปได้บ้าง ซึ่งบางชื่อก็มีสเปกเหมือนกัน สามารถใช้แทนกันได้ มีการทดสอบที่แรงดันเท่ากัน ผ่านมาตราฐานเดียวกัน แต่สิ่งที่ทำให้แตกต่างกันคือ ชื่อที่ผู้ผลิตใช้ในการแทนสายไฟของผู้ผลิตนั้นๆ ยกตัวอย่างคร่าวๆ tkd เรียกสาย คอนโทรลแบบไม่มีชิลล์ ว่า สาย OPVC แต่ทาง Lapp จะเรียกว่าพวกนี้ว่า ÖLFLEX CLASSIC 110 หรือบางที่ก็อาจจะเจอชื่อว่า JZ 500 Flexible  ซึ่งล้วนแล้วแต่เป็นสายเดียวกันที่มีสเปกแรงดันคือ Uo/U = 300/500

 • OPVC-JZ : Power, control and connecting cable in electrical facilities for fixed laying and flexible applications without tensile stress and without defined cable routing. Suitable for use in dry, humid and wet rooms. Outdoor use only with UV-protection, no laying underground.

 • ÖLFLEX CLASSIC 110 :  VDE-registered oil-resistant PVC control cable for a wide range of applications

 • JZ-500 Flexible Control Cables :  VDE-registered oil-resistant PVC control cable for a wide range of applications

 • Classic 110 CY : Screened PVC control cable with transparent outer sheath
  ÖLFLEX® CLASSIC 110 CY – PVC control cable, VDE registered, screened, flexible and numbered for various applications, U0/U: 300/500V

 • ELITRONIC®-CY LIYCY : Data transmission cable, control and connecting cable predominantly for transmission of analog and digital signals in process controlled facilities in measurement and control technology for lossless transmission of datas and signals. For fixed laying and flexible applications with undefined cable routing and without tensile stress. Suitable for use in dry and humid rooms. Outdoor use only with UV-protection, no laying underground.

 • UNITRONIC LIYCY : UNITRONIC® LiYCY: Low-frequency PVC data cable DIN 47100 coded Flexible (0.34mm² multi-wire Maxi TERMI-POINT®) Flame retardant Screened, Instrumentation Control

 • H07RN-F : Heavy standard construction H07RN-F, HAR, power and control cable, rubber, heavy, 450/750 V, industrial and agricultural use, class 5, -25°C to +60°C, oil-resistant, flame-retardant

 • H07V-K : H07V-K, VDE, power and control cable, PVC, 450/750V, wiring of devices and control cabinets, flame-retardant, class 5/ fine wire, fixed installation, ring

 • H05V-K : H05V-K, HAR, power and control cable, PVC, 300/500V, wiring of devices and control cabinets, flame-retardant, class 5/fine wire, fixed installation, ring/spool

สำหรับแบรนด์ที่มีขายอยู่ทั่วๆไปก็มีอยู่หลายแบรนด์ด้วยกัน ในทีนี้ขอยกตัวอย่าง 3 แบรนด์หลักนี้เลยครับ

More than just cables

TKD is one of the biggest, well-known suppliers of cable, ready-made cable and cable accessories with sales worldwide. We offer our customers an assortment of over 30,000 articles, providing a diversity of applications for various sections of industry.
Cr. tkd main web

LAPP KABEL

The company was founded in 1957 by Oskar Lapp with ÖLFLEX® the first industrially produced signal cable in the world.

Today Lapp Cables produces cables and conductors for different industries and markets: mechanical and systems engineering, the automotive industry, MSR technology, electrical and installations engineering, EDC and more.

Kabeltec

We have been among st the leaders in cable technology for over 20 years,covering the globe out of our subsidiaries in more than 20 countries

จากตัวอย่างสายที่ยกตัวอย่างมาข้างต้นและแบรนด์ตัวอย่างที่ยกมาข้างต้น ก็อาจจะสามารถประมาณได้ว่าตลาดสายไฟเยอรมันที่ใช้ในอุตสาหกรรมในเมืองไทยนั้นค่อนข้างใหญ่และกว้างขวางมาก แต่ละแบรนด์ก็จะมีลักษณะการกระจายสินค้าที่ค่อนข้างต่างกัน และแข่งขันกันค่อนข้างมาก ซึ่งไม่ขออธิบายมา ณ ที่นี้ แต่ที่ผมต้องขอยกเรื่องของสายเยอรมันมานำเสนอเพราะเรื่องของการใช้งานที่สามารถใช้งานได้ดีกับอินเวอร์เตอร์ได้เป็นอย่างดี ลดผลกระทบจากสัญญานรบกวนจากในตัวอินเวอร์เตอร์ และทำให้อินเวอร์เตอร์ทำงานอย่างมีประสิทธิภาพสูงสุด ซึ่งในอินเวอร์เตอร์บางยี่ห้อจะระบุสายไฟที่ผ่านการอนุญาติให้ใช้กับอินเวอร์เตอร์ตัวนั้น สามารถดูตัวอย่างการใช้งานสายและตัวอย่างสายได้จาก video สาธิตการ Setting and Commissioning ของ ABB

How to install the ACS355 machinery drive : ABB Drives

นาทีที่ 1.33 จะเห็นมีการใช้สายไฟที่เหมาะสมกับ ACS355 ซึ่งเป็นสายที่มีทองแดงชิลส์ที่สาย และดูต่อไปเลื่อยๆจะเห็นสายที่ถูกใช้มีหลายๆสายที่เหมาะสมด้วยกัน (สาย input ,output , Control terminal) ซึ่งควรเลือกสายให้ถูกกับลักษณะของการใช้งานและทำตามวีดีโอแนะนำให้ถูกต้อง ไม่เช่นนั้นถ้าอินเวอร์เตอร์หรืออุปกรณ์อิเล็กทรอนิคอื่นได้รับผลกระทบจากตัวอินเวอร์เตอร์แล้วนั้น ความเสียหายที่ตามมาก็จะเยอะกว่าการลงทุนซื้อสายไฟพิเศษเป็นอีกหลายเท่าตัว

ย้อนกลับมาที่เรื่องของสายที่จะใช้งานให้ดีกับอินเวอร์เตอร์นั้น จากที่เคยใช้งาน  ACS355 ของ ABB นั้น ในคู่มือจะมีการระบุชนิดของสายที่จะใช้งานได้ดีกับตัวอินเวอร์เตอร์นั้น สามารถดูจากส่วนหนึ่งของคู่มือในรูปด้านล่างครับ

ABB machinery drives User’s manual ACS355 drives หน้า 44 จะเห็นว่ามีการเลือกสายควบคุมสำหรับใช้ในการต่อสัญญานความคุมไปที่ Control terminal ซึ่งสายที่เหมาะสมคือ Single-shielded twisted multi pair cable (UNITRONIC LIYCY) และ Double-shielded twisted multi pair cable (ELITRONIC®-CY LIYCY) ซึ่งเหตุผลที่ต้องใช้สายที่มีชิลส์ทั้ง 1 ชั้นและ 2 ชั้น ก็คือ เรื่องการป้องกันสัญญานรบกวนที่ได้กล่าวไปแล้วข้างต้น

เช็คราคาสายไฟนำเข้าจากเยอรมันทั้ง LiYCY,OPVC,OFLEX CLASSIC 110,JZ 500